ROLLER DERBY LAJINA

Historia

Roller derby sai alkunsa Yhdysvalloissa 1880-luvulta alkaen järjestettyihin, monipäiväisiin nopeus- ja kestävyysrullaluistelukisoihin, joita kutsuttiin derbyiksi. Urheilutoimittajien ja yleisön toiveesta derbyyn oli lisättävä kontaktia ja tähän tarttui 1930-luvulla promoottori Leo Seltzer. Seltzer kehitti lajia eteenpäin, nimeten sen Transcontinental Roller Derbyksi ja kokeiltuaan aikansa erilaisilla joukkue- ja sääntökokoonpanoilla hän vakiinnutti Yhdysvaltoja kiertävän roller derby –ryhmänsä säännöt vuonna 1939.

Vuonna 1948 laji debytoi televisiossa ja sen myötä myös otteluiden yleisömäärät kasvoivat. Seltzer perusti vuonna 1949 kuudesta joukkueesta koostuvan National Roller Derby Leaguen (NRDL), jonka kauden playoffit myivät New Yorkin Madison Square Gardenin loppuun viikon ajaksi. Lajin yleisösuosio hiipui 1950- ja -60-luvuilla, jolloin Leo Seltzerin poika Jerry päätti nostaa derbyn takaisin aallonharjalle television avulla. Hän kehitti sääntöjä televisioystävällisemmiksi RollerJam-sarjaa varten ja rupesi käsikirjoittamaan otteluita ja niiden ympärillä tapahtuvaa draamaa. Yleisön suosioon laji ei kuitenkaan päässyt takaisin varhaisilla showelementeillä. Vuonna 1989 päivänvalon näki TV-sarja RollerGames, joka vei derbyn showluonteen uusiin ulottuvuuksiin. RollerGames oli eräänlainen versio showpainista saippuaoopperamaisine kuvioineen. Sarja pyöri yhden kauden ja päättyi, kun jotkut sen jakeluyhtiöistä menivät konkurssiin. Sarjassa esiintyi myös rockbändejä ja artisteja. Pääosassa oli näyttävyys ja raju asenne.

Roller derby oli koko 1900-luvun ammattimaista toimintaa, jossa joukkueet olivat sopimussuhteessa yrityksen omistajaan. Näin ollen, kun yritykset tai TV-yhtiöt kaatuivat tai yleisö menetti kiinnostuksensa, luistelijat irtisanottiin ja derbyä ei enää pelattu. Vuonna 2000 teksasilainen muusikko Devil Dan halusi elvyttää roller derbyn ja kutsui austinilaisia rokkarityttöjä koolle keskustelemaan lajin palauttamisesta maailmankartalle. Naiset eivät olleet enää 2000-luvulla innostuneita ajatuksesta olla kenenkään alaisia showurheilulajissa, joten he kieltäytyivät tarjouksesta, mutta kokoontuivat yhteen ilman johtohahmoa ja perustivat ensimmäisen modernin roller derby –amatöörijoukkueen, Texas Rollergirlsin vuonna 2002.

2000-luvun alussa moderni roller derby alkoi kasvaa naisille suunnattuna amatööriurheiluna sekä banked track –että flat-track-versiona. Vuoteen 2006 mennessä Yhdysvalloissa oli 135 seuraa ja samana vuonna seuroja alettiin perustaa myös Eurooppaan, Kanadaan ja Australiaan. Vuoden 2012 lopussa seuroja (tai liigoja/leagues, kuten useissa maissa sanotaan) on lähes kaikilla mantereilla ja maailmanlaajuisesti yli 1500 kappaletta. Euroopassa pelataan pelkästään flat-track roller derbyä ja seuroja on noin 250.

Roller Derbyn ABC

Suomessa roller derbyä pelataan Women’s Flat Track Derby Associationin säännöillä, jotka uusitaan noin kahden vuoden välein. Viimeisin sääntökirja on julkaistu 1.1.2015.

Ottelun kulku
Ottelu eli game kestää 2 x 30 minuuttia ja koostuu maksimissaan kaksiminuuttisista jameista. Jamin alussa pelaajat asettuvat radalle lähtöasetelmiin. Kaikki pelaajat aloittavat samalla, yhdellä vihellyksellä. Molemmat joukkueet yrittävät saada oman jammerinsa virheittä ensimmäisenä pakan läpi, jolloin tästä tulee liidi, eli lead jammer, johtava jammeri, joka voi lopettaa jamin koska tahansa erityisellä käsimerkillä: koskettamalla käsillään lanteitaan toistuvasti. Jamien välissä on 30 sekunnin tauko. Molemmilla joukkueilla on kolme minuutin mittaista aikalisää käytettävissään. Roller derby –ottelu ei voi päättyä tasan, vaan jatkoaikajameja käydään niin pitkään, että toisella joukkueella on enemmän pisteitä jamin ja peliajan päättyessä.

Pelaajat ja pisteidenteko
Neljätoistahenkisestä roller derby -joukkueesta on radalla kerrallaan viisi pelaajaa: yksi tähtihattuinen jammeri joka tekee pisteitä joukkueelleen ohittamalla vastapuolen neljää blokkeria, jotka puolustavat eli blokkaavat vartaloillaan estääkseen vastapuolen pisteidenteon. Jammeri saa myös pisteitä jäähyllä istuvista pelaajista sekä ohittaessaan toisen jammerin kierroksella. Blokkereista yksi on pivot, eli pelinrakentaja raidallisessa kypäränsuojuksessaan. Pivotista voi tulla uusi pisteidentekijä, jos jammeri luovuttaa tälle kypäränsuojuksensa. Jammerit lähtevät taaimmaisen lähtölinjan takaa ja blokkereiden täytyy lähteä kahden lähtölinjan välistä. Kaikki pelaajat aloittavat samalla, yhdellä vihellyksellä. Blokkerit saavat pakassa tai kontaktialueella ollessaan myös hyökätä eli auttaa omaa jammeriaan tekemään pisteitä.

Pelimuodostelma
Pakka on oltava määriteltävissä koko pelin ajan. Pakka muodostuu siihen kohti rataa, missä eniten blokkereita molemmista joukkueista luistelee maksimissaan kolmen metrin etäisyydellä toisistaan. Jos tämä pakka hajoaa, täytyy molempien joukkueiden nopeasti koota pakka takaisin kasaan rangaistuksen uhalla. Sillä hetkellä kun pakka ei ole koossa, blokkerit eivät saa puolustaa tai hyökätä. Pakka on strateginen elementti, jota joukkueet voivat monin tavoin käyttää hyödyksi esim. venyttämällä sitä tai siirtämällä sitä keinotekoisesti toiseen paikkaan – tai tuhoamalla sen hetkellisesti. Pakan etu- ja takapuolella on kuuden metrin kontaktialue, jonka sisällä blokkerit saavat toimia aktiivisesti. Jammerit eivät ole osa pakkaa, vaan voivat toimia aktiivisesti koko radan pituudella (mutta eivät voi ottaa kontaktia kuin toiseen jammeriin, jos ovat kontaktialueen ulkopuolella).

Rangaistukset
Rangaistukset ovat vähintään minuutin mittaisia jäähyjä. Seitsemännestä jäähyminuutista tai harvinaisen törkeästä/tahallisesta väkivallanteosta pelaaja ajetaan ulos. Rangaistuksia saa mm. pakan tahallisesta tuhoamisesta, selkäänajamisesta, kyynärpäiden tai käsivarsien käytöstä vastapuolen pelaajiin, oikomisesta, päähän kohdistuvista iskuista, kamppaamisesta, blokkaamisesta radan ulkopuolella tai ulkona kontaktialueelta, estämisestä käsillä sekä blokkaamisesta pysähtyneenä tai väärään suuntaan. Kun toisen joukkueen jammeri joutuu jäähylle, pelaa toinen joukkue ylivoimaa, sillä heillä on ainoana joukkueena mahdollisuus tehdä pisteitä. Jäähyllä voi olla kerrallaan jammeri ja kaksi blokkeria per joukkue. Ylimääräiset jäähyt siirtyvät tällöin seuraavaan jamiin tai siihen kunnes jäähyaitiossa on taas tilaa.

Tuomarit
Pelissä on usean luistelemattoman toimitsijan lisäksi seitsemän tuomaria. Molemmilla jammereilla on oma tuomarinsa, joka seuraa jammeria koko jamin ajan, näyttäen sekä mahdollisen lead-aseman että pisteet pisteidenlaskijoille. He myös viheltävät rangaistukset omille jammereilleen ja viheltävät pelin poikki oman lead jammerinsa toimesta. Pelissä on myös viisi tuomaria pakan sisä- ja ulkopuolella, jotka huolehtivat blokkereiden toiminnan sääntöjenmukaisuudesta pakassa.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *